Regulament Dragon Boat

 

 

Concept

Dragon Boat Festival, parte a sistemului de competitii sportive Corporate Games atrage intr-o competitie practicantii sporturilor de apa din cadrul tuturor companiilor din Romania si nu numai, indiferent de forma de organizare juridica, numar de angajati, etc. Conceptul nostru este “Open to all for the benefit of all! “si se bazaeaza pe caracterul de incluziune a tuturor categoriilor sociale, persoane cu dizabilitati, fara nici o discriminare referitor la sex, religie, etc.

Calitatea de organizator si coordonator al competitiei ii revine companiei Sport Award.

Intrecerile se organizeaza pe distantele de 250m, 500m si 1000m.

1.  Participantii

Au calitatea de participanti la Dragon Boat Regatta Bucuresti 2013 orice persoane care sunt inscrise in competitie de companie,fie angajati, parteneri de afaceri, clienti, furnizori, fosti angajati, actionari sau administratori.

NU pot participa la competitie sportivii profesionisti, care sunt legitimati la Federatie la momentul desfasurarii competitiei.

Participantii inscrisi vor fi verificati in baza informatiilor de identificare cerute in Formularele de inregistrare, iar cei confirmati de Federatie vor fi exclusi, fara returnarea taxei de participare.

In lotul companiei pot fi inclusi antrenorul, maseurul sau managerul. Acesti vor plati taxa de participare, si vor avea acces in zona de desfasurare a competitiilor, pe baza ecusonului de particiapre.

2.  Capitanul echipei

Capitanul echipei este cel care asigura comunicarea cu Organizatorii.

Intra in sarcina capitanului echipei sa se asigure ca toti membrii echipei sunt prezenti la data si ora la care au fost convocati avand asupra lor ecusoanele de participant.

Capitanul participa obligatoriu la sedintele tehnice tinute cu o ora inainte de startul competitiei. Singurul indreptatit sa depuna o reclamatie in termenul legal, si cu plata taxei aferente, este Capitanul echipei.

3.  Oficialii

3.1 Arbitrii

Toate cursele de Dragon Boat organizate de Sport Award sunt arbitrate de persoane competente. De regula la curse sunt prezenti : arbitru de start, arbitru finish, arbitru cronometror, arbitru in barca de urmarire.

Inainte de inceperea cursei, arbitrul completeaza Fisa de instructaj, pe baza actelor de

identitate ale participantilor prezenti, verificand identitatea acestora si apartenenta lor la echipa programata in acea cursa.

 In cazul in care arbitrul depisteaza (direct sau la sesizarea observatorului de joc din partea Sport Award) prezenta pe liste a altor persoane decat cei inscrisi in competitie, poate decide descalificarea INTREGII echipei.

 Toti Participantii la competitia Dragon Boat Regatta inteleg sa se supuna deciziilor arbitrului, care au la baza prezentul regulament ca variant adaptata pentru Dragon Boat Regatta a regulamentului international IDBF.

De asemenea,  organizatorul isi rezerva dreptul de a introduce si de a pune in aplicare si alte sanctiuni decat cele prevazute in acestea, acolo unde este cazul, respectand procedurile si principiile regulamentelor oficiale IDBF.

3.2 Observatorul de joc

La toate cursele de barci Dragon Boat, reprezentantul Sport Award de la masa oficiala este autoritatea suprema.

Acesta vegheaza asupra bunei desfasurari a competitiei si ia masurile necesare, inaintea, in timpul si dupa desfasurarea cursei,  in cazul aparitiei unor probleme organizatorice sau a unor abateri de la prezentul regulament.

4.  Desfasurarea curselor

 4.1 Format

Competitia se va desfasura pe distantele de 250m, 500m si 1000m.

Fiecare echipa este inscrisa automat la toate cele trei probe.

Echipajele pot fi masculine sau feminine.

4.2 Raportul cursei

Raportul cursei, pe care figureaza toate datele tehnice referitoare la desfasurarea evenimentului, este documentul oficial al cursei.

Dupa incheierea fiecarei curse, capitanii de echipa au obligatia sa semneze fisa rezultatelor. In cazul in care un capitan de echipa refuza sau uita sa semneze fisa rezultatelor, rezultatele anuntate de arbitrii sunt cele finale.

4.3 Componenta echipei

In fiecare barca vor fi 10 vaslasi un tobosar si carmaci.

Tobosarul, in pozitie asezat, pe un scaun, trebuie sa bata la toba pentru a imprima intensitatea si ritmul vaslitului pe parcursul cursei.

Tobosarul, in cazuri exceptionale (accindentare, dezechilibru si cadere din barca) poate fi secondat de catre carmaci prin comenzi verbale.

Se vor asigura barci, padele, carme, tobe, veste de salvare pentru fiecare echipa inscrisa in competitie.

4.4 Echipamentul

Echipele trebuie sa poarte echipament de aceeasi culoare (tricouri, shorturi, etc). Se pot folosi doar vasle si veste de salvare puse la dispozitie de organizatori.

 Vestele de salvare sunt obligatorii.

Echipele trebuie sa se asigure ca echipamentele sportive sunt in stare foarte buna, nedeteriorate si functionabile inaintea startului.

Dragon Boat Regatta nu este reponsabil pentru defectiunile echipamentelor sportive (barci, veste de salvare, padele, toba etc).

Toti participantii trebuie sa poate ecusoanele la imbarcare. Organizatorii isi rezerva dreptul de a solicita in orice moment prezentarea actului de identitate al participantilor, pentru indepartarea oricarei suspiciuni in timpul desfasurarii curselor din cadrul competitiei.

5 Asistenta medicala

Participantii beneficiaza de asistenta medicala in timpul desfasurarii meciurilor din

campionat. Alegand sa participe in meciurile din cadrul competitiei, Participantii isi asuma intreaga raspundere pentru starea lor de sanatate. Prin prezentul regulament, Organizatorii le aduc la cunostinta participantilor inscrisi in campionat necesitatea efectuarii de catre acestia a unui control medical periodic si a unuia inainte de a participa, riscul neefectuarii acestor controale medicale revenindu-le in totalitate participantilor.

Competitia nu se pot desfasura fara cadru medical. In cazurile de forta majora, cand medicul sau asistentul medical lipseste, Competitia se vor amana sau reprograma.

6. Sistemul competitional

6.1 Faza  grupelor

Echipele participante vor fi impartite in grupe de cate 3.

Fiecare echipa va participa la doua curse, pe fiecare din trei doua probe (250m, 500m si 1000m)

Performanta fiecarei echipe consta in timpul realizat in fiecare din cele doua curse.

Clasamentul se realizeaza prin ordonarea descrescatoare a echipelor dupa timpul total inregistrat in cele doua curse. Organizatorii pot decide disputarea unei curse de departajare in cazul egalitatii.

6.2 Faza finala

Faza finala presupune o competitie in sistem eliminatoriu intre primele echipe din clasament

6.3 Medalii

Echipele clasate pe locurile I, II si III vor primii medalii, in cadrul unei ceremonii de premiere. Vor fi medaliati toti membrii echipei

7. Sanctiuni

7.1 Incadrarea pe culoare si ciocnirea altei barci

In cazul in care se constata ca o echipa a iesit de pe culoarul alocat, arbitrii o vor descalifica imediat, si o vor obliga sa se intoarca in cel mai scurt timp la locul de imbarcare.

In nici o situatie nu este acceptabila ciocnirea altei ambarcatiuni.

7.2 Dreptul de participare

Nu se cere experienta din partea sportivilor pentru aceasta disciplina, atata timp cat toti participantii trebuie sa poata inota cel putin 50 metri imbracati sumar ( tricou, sort, incaltaminte sport, vesta gonflabila, sapca etc ). In barca vor fi 10 vaslasi, un tobosar si un carmaci. Echipajele trenuie sa aiba cel putin 6 (sase) vaslasi si un tobosar , pentru a fi admisi la start, altfel fiind descalificati de arbitrii.

7.3 Neprezentarea

Arbitrul si/sau observatorul de joc declara meciul pierdut prin neprezentare daca o

echipa nu aliniaza numarul minim 7 participanti nici dupa 5 minute de la ora oficiala de start.  Echipa care nu se prezinta sau care nu are in component minim 7 participanti va inscrie pe Foaia de Scor un timp penalizator de 3 minute la 250m si 5 minute la 500m. Celelalte echipe vor intra in cursa, pentru a isi stabili un timp cat mai bun.

7.4 Alte sanctiuni

In cazul in care un participant foloseste in timpul competitiei injurii sau un limbaj ori gesturi cu  caracter obscen sau agresiv arbitrul il va descalifica.

 In afara de prevederile regulamentului, organizatorul isi rezerva dreptul aplicarii unor

penalizari suplimentare (suspendarea temporara a dreptului de participare sau excluderea din cursa a intregii echipe), in situatia in care un participant/o echipa nu respecta prevederile acestora si/sau afecteaza buna desfasurare a competitiei si/sau ii aduce prejudicii de imagine.

8.  Contestatii

Nu se fac contestatii importriva deciziilor unui arbitru in cursul desfasurarii unei curse. Contestatiile trebuie facute in scris, catre Organizatori, in cel primele 15 minute dupa terminarea curseii, impreuna cu taxa de examinare a contestatiei de 100 RON. Contestatiile se rezolva de catre o echipa formata din 2 membrii ai comitetului de organizare si un reprezentant neutru. Deciziile se iau cu majoritate, si sunt definitive. Organizatorii pot impune sanctiuni unui participant sau echipe, mergand pana la eliminarea din competitie, fara returnarea taxelor de participare.

9. Inregistrarea in vederea inceperii cursei

Fiecare participant se prezinta PERSONAL la SuperCenter pentru a se inregistra, cu o poza tip pasaport.Aici va primi ecusonul oficial de participare la competitie.

Prezenta la pistele nautice este cu cel putin 60 de minute inainte de ora inceperii cursei. Cu cel tarziu 30 (treizeci) minute inaintea startului, fiecare participant este prezent la zona de imbarcare, cu ecusonul la vedere.

Organizatorii vor verifica individual ecusoanele participantilor care intra in barca. Participantii care nu pot prezenta ecusonul NU pot participa la competitie ! NU se admit inlocuiri sau alte modificari in componenta echipelor (ex : chiar daca o corporatie a inregistrat mai multe echipaje in competitie, participantii nu pot participa in alt echipaj decat cel mentionat pe ecuson)


10. Modul de desfasurare a cursei

 Echipajele trebuie sa se grupeze in zona din spatele liniei de start cu cel putin 10 minute inaintea startului.

Arbitrul-starter cheama echipele pe aliniamentele de plecare stabilite in urma tragerii la sorti cu 5 minute inaintea startului oficial.

Echipajele care intarzie sau nu respecta comenzile arbitrului-starter pot fi penalizate cu avertizare de start fals, aplicandu-se regulamentul in consecinta.

O echipa trebuie sa vasleasca spre linia de sosire doar pe culoarul stabilit si delimitat cu balize.

Echipele care nu pastreaza pozitia centrala pe culoar vor putea fi descalificate, arbitrul din barca de urmarire semanlizand cu fanionul rosu acest lucru.

Daca  la startul cursei se aliniaza doar un echipaj, pentru a fi desemnat castigator, acesta va trebui sa evolueze ca intr-o cursa normala  pana la linia de sosire. Altfel nu vor fi luati in calculul clasamentului intermediar si / sau final.

Alinierea la start se realizeaza cu capul dragonului.

Cursa va fi castigat de echipajul (barca) care va trece primul linia de sosire, cu capul dragonului  sau o parte din barca.

Echipajele care au determinat coliziuni si au provocat pagube materiale adversarilor vor plati despagubirile aferente.

Echipajele ce nu reusesc sa urmeze indicatiile oficialilor competitiei / cursei sau incalca regulamentul stabilit, pot fi descalificate.

11. Inlocuirea participantilor

Fiecare echipaj este compus din 12 – 19 participanti.

In fiecare cursa se permite inlocuirea unor participantilor, pentru a creste performanta echipei.

Inlocuirea se poate face doar inainte de cursa, pe uscat, inainte de imbarcare.

12. Greseli si comportari nesportive

12.1 Greseli care se sanctioneaza cu avertisment

Un participant va fi avertizat atunci cand comite una din urmatoarele greseli:

·         Se face vinovat de comportament nesportiv;

·         Isi manifesta dezaprobarea prin vorbe sau gesturi;

·         Incalca cu persistenta regulile competitiei;

·         Intarzie reluarea competitiei;

·         Nu respecta instructiunile organizatorilor

·         Intra in barca fara permisiunea arbitrilor sau incalca procedura de inlocuire;

·         Nu se prezinta la teremenul mentionat la zona de imbarcare

·         Avertizarea de Start fals

12.2 Greseli care se sanctioneaza cu eliminarea din concurs

Un participant sau participant inlocuitor va fi eliminat in urmatoarele conditii:

·         Se face vinovat de o greseala grava ( coliziune, lovirea balizelor sau parasirea culoarului de concurs)

·         Se face vinovat de comportament violent;

·         Barca nu se deplaseaza pe centrul culoarului de concurs

·         Foloseste pagaia in alte scopuri decat cele sportive

·         Foloseste cuvinte sau face gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane;

·         Primeste al doilea avertisment in cursul aceleiasi competii

13. Alte reguli si precizari

Important!

 Organizatorul isi rezerva dreptul de a respinge cererea de inscriere a unei companii in

cadrul prezentului campionat, precum si de a aduce in orice moment completari si modificari prezentului regulament, inclusiv in ceea ce priveste formatul de joc, acestea fiind menite a conduce la buna desfasurare a competitiei. Orice modificare ulterioara publicarii prezentului regulament va fi adusa, in cel mai scurt timp, la cunostinta participantilor.

Alegand sa participe la Dragon Boat Regatta , Participantii isi asuma intreaga raspundere pentru starea lor de sanatate. Prin prezentul regulament, conducerea competitiei le aduce la cunostinta participantilor inscrisi necesitatea efectuarii de catre acestia a unui control medical periodic si a unuia inainte de a participa la competitie, riscul neefectuarii acestor controale medicale revenindu-le in totalitate participantilor.

 Prin inscrierea in Dragon Boat Regatta Bucuresti 2013, participantii inteleg pe deplin

riscurile practicarii sportului, printre care se numara si accidentarile grave si alte posibile

efecte negative asupra starii de sanatate. Participantii consimt, prin inscrierea lor, ca, in cazul unui eveniment nedorit aparut in timpul disputarii unei curse din cadrul competitiei, sa nu formuleze nicio pretentie sau plangere impotriva organizatorului competitiei.

 Inscrierea in Dragon Boat Regatta  si participarea unui participant la oricare dintre cursele desfasurate sub licenta acestui campionat presupun angajamentul implicit al participantului de a accepta si respecta prezentul regulament, precum si Regulamentul competitiei de Dragon Boat  se completeaza cu specificatiile Federatiei Internationale (IDBF), in cazul in care nu exista prevederi contrare.

Prin inscrierea in Dragon Boat Regatta  , se considera ca participantii sunt implicit de acord:

- sa cedeze SPORT AWARD toate drepturile asupra imaginii (singur(a) si/sau in grup), statica sau in miscare, din perioada desfasurarii evenimentului;

- sa recunoasca dreptul SPORT AWARD de a inregistra si utiliza datele personale (nume, date biografice, date de contact, infatisare, voce si performanta), prin intermediul oricarui suport media (inclusiv audio, foto si video), in scopul prezentarii si prelucrarii rezultatelor, al promovarii Dragon Boat Regatta Bucuresti 2013  si al oricaror evenimente desfasurate in legatura cu acest sistem;

- sa nu aiba niciun fel de pretentie materiala sau de orice alta natura impotriva SPORT AWARD, in legatura cu exercitarea de catre acestea a drepturilor indicate mai sus.